"Jaco, the galactic patrolman" - Akira Toriyama, 2013


A ser sincer he de dir que em provoca una certa inquietud haver de parlar sobre "Jaco, the galactic Patrolman". Aquesta es tracta de l'última obra manga creada per Akira Toriyama des de fa deu anys, i segons indica la publicitat que promociona l'obra, aquesta diu que es tracta de "la preqüela de Bola de Drac" ... Ok. Respirem. També vaig escoltar per no sé on que en ella apareix la mare de Son Goku... Ok. Respirem de nou. (!!!!!!!!!)

Així és, no tenia ni punyetera idea de l'argument d'aquest còmic que tant boom havia tingut entre les novetats de l'editorial Planeta Còmic, però la publicitat que acompanyava l'obra prometia convertir "Jaco, the galactic Patrolman" en un còmic clau per entendre la història de bola de Drac, una obra que semblava tancada un cop el Monstre Bu va morir amb la bola d'energia que Goku li va llançar. I és que, Bola de Drac, només ha reviscut en forma d'anime amb la pel·lícula "Bola de Drac Z: La batalla dels déus" (que ningú oblidi que Toriyama mai ha tingut res a veure amb Bola de Drac GT ni tampoc amb els múltiples OVAs que ha tingut l'animi, més enllà de dissenyar els personatges i la seva autorització a fer-les).

Punt i a part. Que tal "Jaco, the galactic Patrolman"? Doncs a ser sincer, per a tots aquells que hagin llegit "Kajica", "Sandman", "Nekomajin" i altres, només dir que la present obra segueix la línia de les anteriors: El to infantil, juntament amb el particular estil de Toriyama en el disseny dels personatges, el clima atemporal, la passió per la barreja de màquines i naturalesa, sentit de la justícia, etc., es poden percebre perfectament en aquesta obra. Això si, la història que explica és bastant simple i no ofereix massa misteri ni emoció. Tampoc els seus personatges tenen molt carisma. Respecte al seu argument prefereixo no desvetllar, ja que crec que en tractar-se d'una obra clau en l'univers Bola de Drac penso que val la pena que el lector s'endinsi al còmic sent aquest totalment verge, per tant no revelaré res de "Jaco, the galactic Patrolman ".

Això sí, el que uneix aquest còmic amb Bola de Drac amb prou feines són un parell de capítols especials a la fi de l'obra, així que fins al tram final del còmic l'obra no començarà a parlar dels Saiyans i el que fan amb alguns dels seus fills .... i fins aquí ho deixo. Per a mi, molt agafat tot amb pinces. Qui sap si a causa de pressions per part de Bird Studio o Shonen Jump, motivacions purament econòmiques de l'autor, o simplement que Toriyama creu que ha tingut una bona idea, però la veritat és que l'últim terç el còmic s'esforça sudorosamente a unir la trama de "Jaco, de the galactic Patrolman" cap terreny Bola de Drac, i a més ho fa sense gaire èxit: canvis en la història que fins ara ja teníem apresa, familiars de personatges de Bola de Drac que fins a la data no sabíem de la seva existència, un to sorprenentment rosa en moments que mai haurien d'haver estat, un disseny de personatges que disten molt de l'estètica adulta i agressiva que mostrava el còmic \ animi original, etc. I és que, tal com ja promet la portada de "Jaco, the galactic Patrolman", aquest és un còmic infantil, i que si bé això no és un problema per explicar la història del patruller de la galàxia protagonista del còmic, sí que és un problema per enllaçar-la amb l'univers Bola de Drac, i més quan personatges com Bardock i Freezer apareixen en el còmic. És una pena. Així que tot aquell fanàtic de Bola de Drac que llegeixi la present obra, constantment descobrirà detalls en ella que li posaran molt nerviós.  



Crec que és important perquè el lector pugui entendre millor "Jaco, the galactic Patrolman" i també a Akira Toriyama en crear l'obra, dir que el dibuixant japonès no ha participat en els guions dels OVAs de la sèrie televisiva, de manera que certes imatges o arguments que es mostren en elles i que enriqueixen que el corpus de Bola de Drac, no han sortit de l'enginy del dibuixant, com per exemple el que passa en "Bola de Drac Z: l'últim combat". D'aquesta manera, Toriyama té tot el dret de món a explicar el que vulgui i com vulgui, sense necessitat de respectar aquelles pel·lícules ..., però això sí, tema a part és si convencerà el lector o no. A mi, amb "Jaco, the galactic Patrolman", una mica més i em fa vomitar. Ni abans volia un germà per a Vegeta, ni ara una mare per Goku, ni una germana gran per ... Per a qui?

D'altra banda tampoc voldria ser injust i deixar de banda el que m'ha agradat a l'llegir el còmic, i volgués destacar-: Mai us heu preguntat per quin motiu si els Saiyans envien els seus fills de categoria inferior a altres planetes, per què la seva raça està gairebé extingida? Haurien d'haver altres Saiyans repartits per l'univers, no? També No us heu preguntat mai per què Goku entre la saga de Piccolo i el seu entrenament amb Déu el seu cos canvia radicalment i es fa físicament adult de cop? Aquestes preguntes tenen resposta en "Jaco, the galactic Patrolman", que és per a mi el més interessant de l'obra.

"Jaco, the galactic Patrolman" es va anar publicant entre els números 33 a l'44 de la revista setmanal Weekly Shonen Jump de 2013, la revista que va veure néixer a Bola de Drac al seu dia. El còmic està editat per Planeta Còmic i respecta l'enquadernació i format de lectura japonès, a més d'estar traduït en castellà i català.

  



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris