[Crítica] Titanic 2 - Shane Van Dyke, 2010



-DIRECTOR: Shane Van Dyke
-GUIÓ: Shane Van Dyke
-ANY: 2010
-DURACIÓ: 90 min.
-PAÍS: EUA
-MÚSICA: Chris Cano, Chris Ridenhour
-FOTOGRAFIA: Alexander Yellen
-REPARTIMENT: Bruce Davison, Shane Van Dyke, Marie Westbrook, Brooke Burns, Michelle Glavan, Dylan Vox, Erica Duke, Myles Cranford, D.C. Douglas, Carey Van Dyke
-PRODUCTORA: The Global Asylum





Per mi, de pel·lícules sobre el transatlàntic més famós de la història, el Titanic, només existeix una pel·lícula: la de James Cameron. Hi ha moltes altres pel·lícules a part, algunes en què per veure-les haurem de remuntar-nos als anys 10, 20, 30, 40..., fins i tot hi ha una producció amb finançament nazi en què es va voler polititzar el succés ("Titanic", de 1943). Hi ha de tot, i per a tots, algunes grans produccions, altres menors, unes en què sobreviuen els protagonistes, altres en què moren, en color, en blanc i negre, superproduccions, telemovies, bla, bla, bla... Quina és la bona? La de James Cameron, sens dubte. Les coses cal reconèixer-les com són, i la de Cameron és l'única pel·lícula de totes les que s'han realitzat en què es va voler plasmar d'una manera hiperrealista el disseny del vaixell original, a més dels esdeveniments reals així com la de la seva tripulació. I és que Cameron va estudiar prèviament el vaixell, el disseny, els passatgers, i el xoc amb l'iceberg, per aconseguir així a base de talonari una pel·lícula fidel als successos reals i tècnicament espectacular. Titanic va ser una obra pràcticament perfecta, emocionant, amb uns FX que encara avui sorprenen, i sens dubte és un espectacle visual que romandrà etern a la memòria col·lectiva.

2010. Va arribar un dia que es va publicar una notícia bomba: Titanic 2. El seu argument deia que en el 100è aniversari de l'enfonsament del Titanic, un multimilionari crea el Titanic 2, un vaixell estèticament igual que el vaixell enfonsat el 1912. En el viatge inaugural , un enorme Tsunami farà perillar l'estabilitat del vaixell tal com li va passar al seu predecessor...

Segona notícia: la productora que s'encarregarà de fer la pel·lícula és l'Asylum. Ok, aleshores bye bye a alts pressupostos, efectes especials treballats, coherència narrativa, bona direcció artística, etc. I benvinguda la desvergonyeria, ridiculesa, i en general el ridícul que ofereixen totes les pel·lícules casposes que es dediquen a fer. És així gent, per als que no conegueu la productora Asylum aquesta és una empresa americana que es dedica a produir pel·lícules alternatives als blockbusters estiuencs, sempre amb baixíssims pressupostos, i amb un to més proper a la broma que al rigor. És per això que, Titanic 2, mai no podia ser gens comparable al film de James Cameron i, de fet, malgrat titular-se "Titanic 2", no es tracta de cap seqüela.

Els responsables de l'Asylum solen retallar les extravagàncies que sempre encareixen el pressupost d'una pel·lícula, i és per això que abusen dels FX digitals per estalviar-se els diners que comportarien la creació d'escenografies, localitzacions, maquillatges, etc. Titanic 2 no és una excepció, malgrat que a primera vista pugui aparentar un look més professional que altres pel·lícules germanes com Sharknado, tal com es pot intuir al tràiler oficial de la pel·lícula. I el cert és que, una vegada vista la pel·lícula, aquesta no té manies al llarg dels seus 90 minuts a posar el focus gairebé exclusivament en els aspectes del desastre, i, per tant, és força generosa quant a escenes catastròfiques. El problema és que d'on no n'hi ha no pot sortir res de bo, i així Titanic 2 no és més que una altra pel·lícula de segona o tercera categoria típica de l'Asylum. Això, evidentment, es nota molt a l'hora de transmetre a l'espectador la magnitud de la catàstrofe, una cosa fàcilment perceptible també amb la falta d'extres al vaixell en escenes climàtiques de l'argument, com ara la col·lisió del Tsunami-iceberg amb el vaixell, en què, a més d'uns FX que fan pessigolles, gairebé no hi ha tripulació a la coberta que serveixi de canal per transmetre el caos i patiment provocat pel desastre. Tampoc ajuda que els protagonistes de la pel·lícula simplement siguin l'antítesi de Rose i Jack a Titanic, és a dir "el noi" és el propietari del Titanic 2 i un xuloputes descarat, i "la noia" una cambrera simplement preocupada per recuperar al seu exnuvi. Per tant, és que ni tan sols hi ha impacte emocional a la pel·lícula, i això que a mesura que avança el film hi ha escenes gairebé plagiades a la seva predecessora, com el mateix final. I seguint amb el final, què podem dir dels múltiples caps que deixa l'argument? Pots salvavides assetjats de mort pel segon iceberg, en cap moment se'n sap el desenllaç. Tampoc no es parla de si el Tsunami arriba a la costa americana, o fins i tot de si finalment el vaixell s'acaba enfonsant.

De tota manera tampoc cal donar-hi gaires voltes a la pel·lícula i als seus defectes. L'Asylum, amb Titanic 2, va buscar un cop d'efecte a la seva empresa amb el reclam de la premsa, i assegurar-se que la gent del carrer comencés a parlar de la productora, sigui per bé o per mal. I així ha estat, aconseguint que Titanic 2 arribés a distribuir-se en DVD a molts països, fins i tot a Espanya. El seu resultat final no és més que un remake encobert del film de James Cameron, copiant-li diverses escenes i situacions descaradament, per més que les hagin volgut modificar una miqueta... però no cola. Igualment, malgrat que Titanic 2 és una veritable merda, com a curiositat és un entreteniment de luxe! ¿Potser a ningú li pica la curiositat?

I no m'he pogut aguantar de pujar també un divertit pòster fake sobre una suposada continuació de la pel·lícula de James Cameron. Sent com són la gent de l'Asylum, qui sap si algun dia. 

Publica un comentari a l'entrada

1 Comentaris

  1. Saludos para La Zona Muerta. Es un placer nominar a compañeros blogueros a los premios Excellence de este año. Si quieres participar y aceptar las condiciones, visita el blog y la parte de los premios que esto, no me deja dejarte el enlace en condiciones. Un saludo! https://caspasiniestra.wordpress.com/2015/06/15/caspa-siniestra-en-los-premios-excellence-2015/

    ResponElimina