[Crítica] Zombieworld - Varis directors, 2015


-DIRECTORS: Jesse Baget, Adrián Cardona, Rafa Dengrá, Luke Guidici, Phil Haine, Peter Horn,Jared Marshall, Cameron McCulloch, David Muñoz, Adam O'Brien, Zachary Ramelan, Paul Shrimpton, Vedran Marjanovic Wekster, Tommy Woodard
-ANY: 2015
-DURACIÓ: 100 min.
-PAÍS: EUA
-REPARTIMENT: Noé Blancafort, Lauren Brady, Jeff Newman, Bill Oberst Jr., Zack Price, Trevor Snarr, Marc Velasco
-PRODUCTORA: Dread Central Media / Ruthless Pictures







Fa uns dies vaig parlar sobre Maggie, la nova pel·lícula d'Arnold Scharzenegger, en què es pot veure com el planeta Terra viu desolat i resignat a sucumbir a l'amenaça zombi sense cap mena de recurs per combatre-la. Amb una situació apocalíptica semblant, el drama de situacions personals es dispara, inevitablement, per gent que queda infectada i que progressivament es va convertint en un mort vivent. És, en definitiva, la visió més pessimista i depriment, ja no sols del gènere zombi sinó de la vida en si. Però per no decaure els ànims i sortir de la depressió a què bolcarà qualsevol Chuache com a pare de família a Maggie, presentaré aquesta vegada una pel·lícula que se situa als antípodes del drama, és a dir, a la comèdia més gamberra i pocavergonya que la sèrie B ens pot oferir. Un títol d'aquell destinat a ser carn de marató nocturna, de sessió crispeta a casa amb els col·legues, una d'aquelles que no fa por, que rius de ximpleries del conjunt. El seu nom és Zombieworld, i és una altra de les novetats del gènere el present 2015.

Zombieworld és senzilla, però s'escampa. De fet, no es tracta altrament que una recopilació de curtmetratges recents que se situen en el gènere zombi, com els multipremiats i alhora amb accent espanyol Brutal Relax (Adrián Cardona, David Muñoz, Rafa Dengrá, 2010) i Fist of Jesus (Adrián Cardona, David Muñoz, 2012), curtmetratges amb molta sang, gore de plastilina, exageració, i que sobretot són uns curts que prioritzen la diversió davant la por o la reflexió. Però també hi ha altres curts que es poden veure a Zombieworld que s'allunyen d'aquest estil i aposten per altres propostes més terrorífiques, algunes utilitzant el found-footage com a arma i aconseguint un resultat força plausible, així com altres curts veritablement avorrits en què es dóna prioritat als diàlegs.

Això sí, que ningú cregui que Zombieworld és una mena d'ABCs of the Dead, V.H.S., i altres pel·lícules de curtmetratges unificats, no. Més aviat la pel·lícula aconsegueix integrar els curtmetratges a partir d'una mena de noticiari televisiu que presenta un periodista mossegat per un zombi, i que a poc a poc, a mesura que vagi avançant el noticiari, aquest s'anirà convertint en un mort vivent. Aquest noticiari, sempre en clau d'humor, anirà informant sobre l'apocalipsi zombi, que sembla que s'ha estès per tot el món i ja no hi ha solució possible. Però la idea del noticiari, a més d'informar sobre com s'han de defensar els humans davant dels zombis, és annexar als 13 curts que integren la pel·lícula, sempre fent una petita presentació en forma de gag còmic sobre cadascun, com si es tractés de una "notícia", i així aconseguir algun tipus de coherència narrativa... encara que la intenció deixa bastant a desitjar. El resultat final són uns 100 minuts de pel·lícula.



La veritat és que veure Zombieworld és una manera divertida, amena i festiva de poder gaudir d'una sessió de curts d'alta qualitat, i alhora oferir una segona vida a un format audiovisual com és el curtmetratge que considero que té molt poca sortida comercial. a les altes possibilitats tècniques i artístiques. Dread Central Media i Rutless Pictures són les productores encarregades de produir la pel·lícula, i espero que així aquests curtmetratges tinguin una sortida més recompensatòria. Això sí, Zombieworld té els seus defectes, sobretot a la postproducció. El que més em xoca del conjunt no és tant els grafismes o el muntatge del conjunt, ni tampoc la qualitat i l'estil que pugui tenir cada curt, ja que cal tenir sempre present que van ser projectes independents amb un estil i pressupost diferent entre ells. Zombieworld, com a pel·lícula en si, es tracta d'una obra que no aconsegueix fer encaixar bé les seves peces, no tant en allò que és el noticiari, que és divertit i els seus grafismes són correctes, sinó més aviat el seu etalonatge. És lògic que cada curt tingués la seva fotografia, uns més contrastats, altres més saturada, etc., i encara que es nota que la postproducció de Zombieworld ha intentat (re)etalonar la pel·lícula, la veritat és que la seva fotografia anava variant i em feia la sensació d'estar veient a estones pel·lícules diferents. Ja sé que estic parlant d'un aspecte tècnic, a la Sèrie B és una cosa que importa poc, però la veritat és que el resultat visual és força matusser i en el fons això es tracta d'una de les poques "feines" que han tingut fer els responsables de Zombieworld, i no m'ha convençut.

De tota manera, Zombieworld és una piruleta d'aquelles de 15 cèntims, barates però dolces. Qui s'animi a veure-la i no hagi vist abans els curts estic segur que ho passarà genial, sempre que es prioritzi diversió, les ganes de veure gore, gamberrisme, i més diversió encara. Al meu gust, recomano els curts amb accent espanyol i el primer del found-footage.




Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris